Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България вече говори и на румънски език

Н.Пр. Анатол Чебук, Вл. Митев, ген. директор на БНР Милен Митев, Н.Пр. Бръндуша Предеску, Ю. Баховски и гл. редактор на Радио България Кр. Мартинов
Снимка: Ани Петрова

86 години история и едно ново начало! С усмивка, ентусиазъм и обещания за подкрепа днес в Старата къща беше официално представен екипът на Румънска редакция на Радио България. С нея броят на езиците, на които БНР общува със света, става 11 и нашето журналистическо и идейно семейство се разрасна.

"Уверен съм, че това е само началото – ще се развиваме и като текст, и като звук, а в бъдеще – защо не и като видео – посочи генералният директор на БНР Милен Митев. – Вярвам, че този сайт ще допринесе за още по-добрите и близки отношения между България, Румъния и Молдова. Вярвам, че това е част от мисията на общественото радио – да подпомага връзките и културното сътрудничество и да дава проверена, достоверна и пълна информация." 

Видео репортаж от церемонията по откриването на уеб сайта

Моментът, в който тръгва новата страница на медията ни на румънски eзик, е изключително важен – на фона на геополитическите събития в Европа, двете държави са на прага на приемане в Шенгенското пространство. През настоящата година се отбелязват и две съществени годишнини – 30 години от подписването на Меморандум за сътрудничество, добросъседство и приятелство между Румъния и България и 15 години от присъединяването на двете страни към ЕС. За тях напомни Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България.

"С голяма радост отбелязвам, че това е един модерен и дългоочакван инструмент, който ще доближи още повече хората от двете страни на Дунава. И това, което най-много ме радва е, че вашите румъноговорящи съотечественици, най-вече общностите, които живеят на юг от река Дунав във Видин, ще имат възможност да четат и слушат изключително качествен информационен радио продукт на техния език. Официално се ангажирам със скромните ни възможности на посланик и посолство, че ще направим всичко възможност да сближим нашите две Национални радио институции не само за обмяна на опит, но и за обмяна на съдържание, което ще спомогне и прекрасната българска общност в моята родина да слуша интересни за тях материали на румънски език."


На церемонията пред Първо студио в сградата на БНР присъства и посланикът на Република Молдова у нас Н. Пр. Анатол Чебук, който заяви подкрепа за популяризирането и разпространението на съдържанието на румънски език на Радио България.

"За нас е нещо изключително приятно, че ще чуваме новини и материали на един европейски език, език на една съседна държава, език на ваши приятели! Това е от голямо значение за увеличаващите се туристи, за бизнеса в региона, които се развиват все повече, и за всички наши граждани, които посещават България. Изключително съм ви признателен!"

С признателност в думите се обърна към събралите се журналисти и общественици и нашата нова колега Юлия Баховски, която смята, че България и Румъния има "още много какво да си кажат една на друга".

“Искам специално да благодаря на служителите на Посолствата на Румъния в София и на България в Букурещ и да кажа, че техните събития и инициативи отвъд политиката, свързани с културата, вярата, традициите, няма как да стигнат до хората и техните сърца, ако ние, медиите, не им помагаме. Искам да знаете, че може да разчитате на нас. Благодаря и на БНР за тази инициатива и възможността да бъда част от този екип. И за финал, искам да благодаря на всичките ми учители по български език от Русе и София и на преподавателите ми от Журналистическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“."

Отношенията с Румъния твърде дълго бяха неглижирани, смята Владимир Митев, който също от днес приема Радио България за свой професионален дом.

"Румънската секция на Радио България ще бъде свързана като идея и замисъл с останалите чуждоезикови програми, които слушателите и читателите ни вече познават. Ще имаме преводни материали от съдържанието на Българското национално радио, но и важни и полезни авторски теми. Нашият екип е от трима души – аз, журналистката Юлия Баховски, румънка със съпруг българин, и редактора ни Александру Йонашку, който е доктор на филологическите науки. Всички ние имаме контакти с различни организации и личности, свързани с българо-румънските отношения и вярваме, че ще се появи много интересно и полезно съдържание за потребителите на БНР."

Владимир Митев е завършил международни отношения и иранистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и години наред е работил за седмичното списание „Тема“. Именно там той решава да се отдаде на своята отдавнашна страст Румъния, научава езика и започва да отразява обществено-политическите събития в северната ни съседката. Роден в Русе, Влади и до днес си спомня жилищните кооперации, които виждал на отсрещния бряг на река Дунав и изумлението как нещо, толкова близо е всъщност чуждо. "Беше ми любопитно да стигна дотам и да видя какво се случва. Като журналист днес мога и да споделям „откритията“ си" – разказва той. Преди седем години създава и своя българо-румънски блог „Мостът на приятелството“ кръстен на моста между Русе и Гюргево. След това участва като политически и обществен коментатор в различни предавания на БНР, а също така гостува на водещи румънски медии. А днес Владимир Митев е част от екипа с румънски език на Радио България. Логично следва въпросът, познаваме ли се достатъчно и колко здрав е Мостът на приятелство между българи и румънци?

"Мисля, че тенденцията е позитивна и самото решение да бъде открита „Румънска редакция“ в Радио България е едно признание, че има нужда и интерес да се развива това опознаване. Според мен между българи и румънци има една инерция от минали времена и останали негативни стереотипи, които вероятно са важали за някакви периоди и конкретни ситуации. Има нужда да открием съседите си в цялостност. Има много интересни неща, които могат да се научат, като например за Румъния това, че има много развита индустрия, два големи производителя на автомобили и над 600 производители на авточасти. Страната има една политика, малко позната за нас, за насърчаване на инвестиции чрез държавни помощи. България също се опитва да развие този отрасъл в икономиката си, но мащабът в Румъния е по-голям. Това е един пример, провокиран от интервю, което предстои да излезе на страницата, с генералния секретар на Румънската асоциация на автомобилопроизводителите. В сферата на културата не може да не направи впечатление, че в Румъния се дават сериозни средства за култура, включително в малки населени места се създават условия да има местни интелектуални елити, журнали, културен център, около който да се развива животът на даденото място. В страната има много добре развит политически театър с социално звучене, което разказва историите на обикновените хора. Тези неща показват, колко е голям светът и колко различни направления има, по които да се свържем със съседите си."

А по пътя на своето и на колегите си професионално развитие Митев пожелава само едно:

"Ако трябва да отправя някакво пожелание за себе си и за нашия екип, то е просто да запазим този ентусиазъм, който имаме в момента. Аз мисля, че БНР дава една доста солидна основа, на която може да стъпим и с ентусиазъм, опит и мислене да направим качествен медиен продукт за българи и румънци.“

И така, чрез опознаване, ще можем по-лесно да се приемем.

Посетете уеб страницата на румънски език на сайта на БНР.

Снимки: Ани Петрова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48