Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на мавруда в Пловдив

Градски винен фестивал Пловдив
Снимка: Димитър Владимиров,БНР Пловдив

За трета поредна година Пловдив отбелязва празника на вината от местните сортове грозде. Той е посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, мавруда. Инициативата има за цел да привлече интереса към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, нови технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие в страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино. На централния площад в Града под тепетата Urban wine fest представи богата селекция от над 35 български вина от местни сортове, комбинирани с кулинарни изкушения от фермерския пазар и подбрана музика.

Още от категорията

Първият гост на Игнажден благославя дома ни

На 20 декември честваме паметта на светия свещеномъченик Игнатий Богоносец. Според преданието, Игнатий е детето, за което се разказва в Евангелието на Матей. Евангелистът описва спора между Христовите апостоли за това кой сред тях има първенство. За..

публикувано на 20.12.22 в 05:15
Ченгене скеле рибарско селище

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор"...

публикувано на 19.12.22 в 06:15

Христо Маринов – последният мутафчия по нашите земи

Във високотехнологичното ни време машините полагат извънмерен труд, а изкуственият интелект решава главоблъсканици. Има обаче привидно прости занимания, които изискват наличието на душа – единствено човешко притежание. Да създадеш предмет с..

публикувано на 15.12.22 в 11:06