Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на мавруда в Пловдив

Градски винен фестивал Пловдив
Снимка: Димитър Владимиров,БНР Пловдив

За трета поредна година Пловдив отбелязва празника на вината от местните сортове грозде. Той е посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, мавруда. Инициативата има за цел да привлече интереса към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, нови технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие в страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино. На централния площад в Града под тепетата Urban wine fest представи богата селекция от над 35 български вина от местни сортове, комбинирани с кулинарни изкушения от фермерския пазар и подбрана музика.

Още от категорията

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото...

публикувано на 05.03.23 в 06:00

С конски надбягвания отбелязваме Тодоровден

Православните християни днес отбелязват Тодоровден, известен още като Конски Великден. Според традицията конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания, наречени кушии. Замесва се също Тодоров хляб, върху който се поставя стилизирана..

публикувано на 04.03.23 в 10:19
Снимка: НЧ „Васил Левски – 1900”, с. Войнягово

Кукери от с. Войнягово завладяват Индия

Част от кукерския състав към читалище „Васил Левски – 1900“ в село Войнягово ще представи България на прием в посолството в Делхи по случай националния празник 3 март. Поканата е отправена от посланика ни в Индия Н. Пр. Елеонора Димитрова, а събитието..

публикувано на 01.03.23 в 05:35