Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

Снимка: mi.government.bg

През 2021 г. България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е 10-годишен рекорд. Това беше обявено по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд, където той участва в международния форум "Future Investment Initiative". На срещата му с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Саудитска Арабия, беше подчертано че компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството с България.
Възможността България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия беше обсъдено на среща на Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на "SABIC". Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58