Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на Духовността отваря врати в Широка лъка

Снимка: shirokalaka.net

След основен ремонт и реставрация е възстановено Първото класно училище в автентичното родопско село Широка лъка. Построеното през 1888 г. школо отново отваря врати, но този път като Музей на духовността. В него са представени артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка. Посетителите могат да се запознаят и с уникални експонати от ранното християнство.

Училището "Св. Пантелеймон" е строено с 22 000 лири, събрани като дарения от местните майстори уста Костадин Бозов и Васил Белогащев - Кьотата. Сградата е с наклонени навътре стени, благодарение на което успява да оцелее при природни стихии. В продължение на 30 години обаче някогашното школо е било оставено да се руши, заради започнал но преустановен през социализма ремонт. Над 700 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на сградата, която е собственост на Пловдивската митрополия.

Класното училище се намира в двора на църквата "Св. Успение Богородично", която пък има героична история. Тя е построена за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г., когато българските земи са още в пределите на Османската империя, след специалното разрешение на Махмуд Първи. Сред знаковите фигури, учили в старото школо е висшият духовник Екзарх Стефан (1878-1957).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15

С кукери празнуват Новата година в Петрич и Разлог

Жителите на два югозападни града - Петрич и Разлог, ще приветстват Новата година с кукерски фестивал. В Петрич днес ще се проведат характерните Станчинарски игри, в които кукерски групи с общо над хиляда участници ще представят различни..

публикувано на 01.01.24 в 09:20

С кукери празнуват Новата година в Петрич и Разлог

Жителите на два югозападни града - Петрич и Разлог, ще приветстват Новата година с кукерски фестивал. В Петрич днес ще се проведат характерните Станчинарски игри, в които кукерски групи с общо над хиляда участници ще представят различни персонажи,..

публикувано на 01.12.23 в 06:00