Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на Духовността отваря врати в Широка лъка

Снимка: shirokalaka.net

След основен ремонт и реставрация е възстановено Първото класно училище в автентичното родопско село Широка лъка. Построеното през 1888 г. школо отново отваря врати, но този път като Музей на духовността. В него са представени артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка. Посетителите могат да се запознаят и с уникални експонати от ранното християнство.

Училището "Св. Пантелеймон" е строено с 22 000 лири, събрани като дарения от местните майстори уста Костадин Бозов и Васил Белогащев - Кьотата. Сградата е с наклонени навътре стени, благодарение на което успява да оцелее при природни стихии. В продължение на 30 години обаче някогашното школо е било оставено да се руши, заради започнал но преустановен през социализма ремонт. Над 700 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на сградата, която е собственост на Пловдивската митрополия.

Класното училище се намира в двора на църквата "Св. Успение Богородично", която пък има героична история. Тя е построена за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г., когато българските земи са още в пределите на Османската империя, след специалното разрешение на Махмуд Първи. Сред знаковите фигури, учили в старото школо е висшият духовник Екзарх Стефан (1878-1957).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55