Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговище отново пее и танцува

Снимка: Facebook/Мисионис пее и танцува

Около 700 деца и юноши от цяла България ще се включат в Седмото издание на фолклорния фестивал "Мисионис пее и танцува" в Търговище.

Събитието се провежда в два последователни дни – на 29 и 30 октомври. Жури и публика имат възможност да се насладят на над 240 различни изпълнения. "С всяка следваща година броят на участниците се увеличава. Поради интереса, догодина фестивалът ще бъде тридневен", каза за БТА Стамен Стаменов, организатор на форума.

Целта на фестивала е популяризиране на българския фолклор, обогатяване на песенното и танцовото творчество и усъвършенстване на изпълнителското майсторство на децата, твърдят организаторите.

Юношите участват в 5 различни раздела - вокални групи, индивидуални изпълнители, "С песните на Стоян Радев", детско юношески танцови състави и инструменталисти. А изпълненията им ще бъдат оценявани от квалифицирано жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов, музикален и певчески фолклор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30