Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С молитва на Божи гроб започна XVII Световна среща на българските медии

| обновено на 02.11.22 в 14:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на 20 български медии от 13 държави се събраха на тридневен форум в Йерусалим и Тел Авив до 3 ноември, във фокуса на който са дискусии на тема "Медии и спасение". Обръщайки се към участниците, вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че тази среща поставя и начало на отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Насочвайки към темата на дискусиите Йотова припомни, че за истинските новини е нужно средно 6 пъти повече време, за да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите. И предложи различен ъгъл на дебата за фалшивите новини:

"Възможни ли са фалшивите новини, ако няма фалшиви политики? Днес бушуващата война в Украйна, в центъра на Европа, е война за Европа – за онази Европа, която мечтаем да имаме, за която са се борили и наш дълг е да опазим, Европа на ценностите, които всички ние защитаваме. Но това е и кошмарната действителност на дезинформацията. Скорошно проучване показва, че повечето от половината българи не вярват на информацията за войната – това означава, че не ни вярват, когато говорим за войната в цифри и проценти. В интернет е не по-малко опасната и яростна битка за факти, интерпретации и сензации. Замисляли ли сме се защо, като гледаме новините от Украйна, няма класически примери на военни кореспонденти, каквито помним? За сметка на това дезинформациите са от всички страни и мащабът на вълните на тази дезинформация ни заливат, дописват, интерпретират събитията, играят с монтирани кадри. В тази луда надпревара не се допуска дори разговорът за мир. И ако говорим за медии, за истина и за спасение, от февруари насам липсва темата, гледната точка, липсва усилието през медиите да се говори за мир."


Можем ли да излекуваме болестта "фалшиви новини"?

"Най-голямата роля е на журналистите и на медиите – припомни Илияна Йотова. – Няма по-силно оръжие досега за битката с фалшивите новини, информация и интерпретация от журналистическата позиция и съвест. И затова напоследък са доста силни гласовете за подкрепа на истинската журналистика. Това трябва да бъде дело не само на самите журналисти, но и на онези институции, които не искат да се хранят с фалшивата информация и да печелят с фалшиви новини."

Медийната среда става все по-сложна с оглед влиянието на социалните мрежи, коментира министърът на културата Велислав Минеков, който координира и държавните чествания на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи:

"Медийната среда в България е проблематична поради две условия – прозрачност на собствеността и зависимостта на обществените медии от държавно финансиране. Законът за радиото и телевизията е морално остарял и не отговаря на съвременната комуникационна среда" – посочи министърът и допълни, че българските медии са склонни да залитат в различни посоки и в опита си да се харесат на младата аудитория се стремят "да догонват като източник на информация социалните медии".

Световните срещи на българските медии, които досега са провеждани  в градове и държави с най-голяма численост на българската диаспора, са отлична платформа за популяризиране на постигнатите резултати в икономиката, включително и туризма, посочи министърът на туризма Илин Димитров. Перифразирайки мотото на срещата, той изтъкна, че в медиите е спасението на сектора, който той представлява и отправи апел:

"В момента ние водим една борба за нашия имидж. Всеки месец виждаме между 150 и 170 негативни заглавия спрямо туризма в България и това вреди на сектора ни. Бих призовал да преосмислим начина, по който говорим за туризма. Що се отнася до медийната среда в последните три месеца ние активно наблягаме на новите технологии и дигитализацията и социалните мрежи, но не искаме да се отдръпнем и от традиционните начини на информиране."

XVII Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), започна с молитва на Божи гроб, като за пръв път на Голгота беше отслужен молебен на български език от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и протойерей Константин Цанков, в съслужение с духовници от Йерусалимската патриаршия, братя от манастира, който се намира на Божи гроб. "Помолихме се за здраве и благоденствие на целокупния български народ", каза след службата митрополит Антоний:

"Като архиереи на БПЦ ние всякога се молим за нас управляващите, за българския патриарх, за всички, които Бог е посветил, за светата Българска православна църква. Особено на това най-свято място за всички християни, където нашият Спасител Иисус Христос пострада на кръста, и където Бе погребан и на третия ден възкръсна. Защото знаем, че за всеки православен християнин възкресението е основа на неговата вяра. Намираме се на място, което е свято за много религии - почита се от юдеите, от мюсюлманите и за което много векове са се водили спорове. Но всички сме щастливи, че независимо от нашите човешки слабости, всяка година сме свидетели на великата Божия милост и любов, проявена над всички християни на света, изпращайки благодатния огън всяка година на възкресение Христово. Това е едно упование, че Бог не ни е забравил. И затова в този ден, молейки се на Голгота, на мястото, където Христос бе прикован, на което Христос ни изкупи чрез своята кръстна смърт, аз се помолих Бог да изкупи греховете, волни или неволни на всички нас, да ни прости и да дарува по-добро бъдеще и настояще за всички българи по цялата земя, където и да се намират."

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев коментира, че XVII Световна среща на българските медии започва на знаково за българите място, на което ще се говори не само за спасението на българските евреи, а и за спасението на истината в медиите.

"Спомнете си само с какво вълнение през Възраждането българите са идвали или са мечтали да дойдат в Йерусалим. Започваме XVII Световна среща на българските медии наистина на знаково място, и тук на практика даваме начало на отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от българската държава, Българската православна църква и целия български народ (през 1943 г. България отказва да депортира близо 50 хиляди евреи, живеещи на нейна територия – бел.ред.). Но това е много подходящо място да говорим за спасението на истината в медиите в света на лъжите, свободно шестващи в интернет. А и да поговорим за това как вечните ценности присъстват в нашите медии. Господ е дал на човека възможност да избира и журналистите всеки ден можем да избираме дали да кажем истината или да премълчим нещо. Всъщност най-голямата свобода, която сме получили е това да избираме."

Програмата за днес предвижда дискусия на тема „Медии и спасение на човека - вечните ценности в медиите“, с модератор Георги Лозанов, директор на Дирекция „ЛИК“ в БТА. Медиите и спасението им в света на интернета са във фокуса на втория панел, чийто домакин е израелската информационна агенция Tazpit Press Service (TPS).

След дискусиите участниците ще посетят Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“. Мемориалният комплекс е създаден, за да се отдаде почит на близо шестте милиона евреи, убити по време на Втората световна война (1939-1945). Той се простира върху площ от 45 акра на Хълма на паметта в Йерусалим и включва различни музеи, изследователски и образователни центрове, паметници и мемориали.

В рамките на програмата е предвидено и посещение на Американския еврейски комитет (АЕК) в Израел, където участниците във форума ще имат среща с неговия директор Авитал Лейбович и ще дискутират проведените парламентарни избори в страната. 

По време на срещата ще бъде връчена и традиционната награда на Националния дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Президентство

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30