Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненското златно съкровище събра учени от шест държави

4
Златни предмети от Варненския некропол
Снимка: архив

50 години от откриването на Варненския некропол се отбелязват с тридневна международна конференция, която събра във Варна 26 учени от 6 държави. Находката, открита в периферията на град Варна и предизвикала световна сензация, включва над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг, намерени в гробовете. Най-древното обработено злато днес блести във витрините на Варненския археологически музей, а през 2021 г., след 30-годишно прекъсване, разкопките на некропола бяха подновени, предаде БНР Варна.

На форума учените обсъждат проблеми на каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита.

Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На дълбочина от 1,40 м. багеристът Райчо Маринов намира много златни предмети, медни и кремъчни сечива. Това става на северния бряг на Варненското езеро, на 200 м. от водата.

Снимки: БГНЕС-архив

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

До катедралата

Гонят духовенството от Киево-Печорската Лавра

Властите в Украйна наредиха снощи на Украинската православна църква, свързана исторически с Русия, да напусне до края на месеца манастирския комплекс Киево-Печорска Лавра . Светата обител, известна още като руският Йерусалим, е основана през ХI век,..

публикувано на 11.03.23 в 12:03

София е домакин на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ до 19 април

В   сградата на Регионалния исторически музей (на пл. „Бански“ 1) е подредена любопитна експозиция на тема „Еврейската улица – реконструкция“ , която предава ежедневието на евреите в българските градове в периода след Освобождението на България (1878..

публикувано на 11.03.23 в 10:10

От Светия синод заявиха, че вцърковените хора са спасили българските евреи

Българският патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква отправиха послание за 80-годишнината от спасяването на българските евреи. „Ролята на Българската православна църква в това дело никога не е била забравяна и всякога е била..

публикувано на 10.03.23 в 11:14