Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненското златно съкровище събра учени от шест държави

4
Златни предмети от Варненския некропол
Снимка: архив

50 години от откриването на Варненския некропол се отбелязват с тридневна международна конференция, която събра във Варна 26 учени от 6 държави. Находката, открита в периферията на град Варна и предизвикала световна сензация, включва над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг, намерени в гробовете. Най-древното обработено злато днес блести във витрините на Варненския археологически музей, а през 2021 г., след 30-годишно прекъсване, разкопките на некропола бяха подновени, предаде БНР Варна.

На форума учените обсъждат проблеми на каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита.

Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На дълбочина от 1,40 м. багеристът Райчо Маринов намира много златни предмети, медни и кремъчни сечива. Това става на северния бряг на Варненското езеро, на 200 м. от водата.

Снимки: БГНЕС-архив

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Научен труд на БАН разказва за стенописите от ХVІ век по нашите земи

Учени от Института за изследване на изкуствата на БАН в продължение на няколко години проучват 37 български църкви, за да представят систематизирано описание на монументалната църковна живопис от ХVІ век по нашите земи. Луксозното издание "Корпус..

публикувано на 24.04.23 в 12:45
Икона на Св. апостол Тома

Първата неделя след Великден е наречена на апостол Тома

Първата неделя след Великден е свързана с един от дванадесетте Христови ученици – свети апостол Тома. Денят се нарича още Томина неделя. Названието идва от името на деня, в който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и..

публикувано на 23.04.23 в 05:15

Повече млади хора в България говяха и посещаваха джамиите в подготовка за Рамазан байрам

Днес започва тридневното честване на Рамазан байрам- един от най-големите празници за хората с мюсюлманско вероизповедание, редом с Курбан Байрам. След 30-дневен пост, вярващите в Аллах отправят молитва – Байрам намаз, след което сядат на богата трапеза,..

публикувано на 21.04.23 в 06:15