Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:

Още от категорията

България се представя на най-големия световен туристически форум в Берлин

До 9 март България участва в най-голямото и престижно международно туристическо изложение в света Internationale Tourismus-Börse в Берлин. На форума министърът на туризма Илин Димитров ще се срещне с Дитер Янечек, координатор по туризъма в немското..

публикувано на 06.03.23 в 10:24
Царска тронна зала

Диорами, фестивали, вино и приключенски игри – Велико Търново обогатява атракциите си

Велико Търново, най-търсената дестинация за културен туризъм в България, очаква ръст на туристите в идните месеци. Средновековната ни столица с над 7 хиляди години история, очарова гостите с амфитеатрално разположените си къщи над река Янтра,..

публикувано на 01.03.23 в 11:50

Въпреки топлото време зимният туристически сезон е успешен

В сравнение с нивата от 2019 г, нощувките през настоящия сезон в зимните ни курорти са се увеличили с 3 до 5 на сто. Пред БТА служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че топлото време не е провалило зимния сезон, дори резервациите, които..

публикувано на 25.02.23 в 13:17