Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Шуменска крепост

Шумен, откъдето започва България

"Оттука започва България – пет пръста в железен юмрук.  Обвързани с древно предание, калени в поход и труд!" Така започва химнът на град Шумен, възпяващ епичното начало на Българската държава, основана през 681 г., в околностите..

публикувано на 18.04.23 в 11:15

Най-красивата пещера в Североизточна България отново посреща туристи

Пещера „Бисерна“, в околностите на град Шумен, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност може да се види  два пъти годишно  – през пролетта и през есента, за по около два месеца, преди да настъпи периодът на зимуване на прилепите...

публикувано на 16.04.23 в 11:25
Боровец

Великден е последна възможност за скиорите

През този уикенд скиорите имат последна възможност да се спуснат по пистите на най-големите ни зимни курорти, тъй като след Великден се закрива ски сезонът. Това важи за Витоша, курортите Боровец и Пампорово, а ски зоната в Банско ще бъде отворена и..

публикувано на 15.04.23 в 15:28