Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български рози ще цъфтят в японския град Наканоджо

Шопска салата опитаха гостите на българския празник в град Сано, префектура Точиги

4
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Български рози „Надя“ засади в розовата градина в град Наканоджо, префектура Гунма, посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева в присъствието на кмета на града Масао Ийоку и други гости. Церемонията постави началото на отношенията между посолството на България в Токио и град Наканоджо с надеждата в бъдеще да бъде организиран ежегоден български фестивал на розата в града.

От името на посолството посланик Арабаджиева дари за библиотеката на детската градина в града българската детска книга „Живата вода“, издадената в Япония през 2022 г. в превод на Йоко Яойта, дългогодишен преводач на българска детска литература. В програмата на събитието бяха включени изпълнения на български народни танци от японския танцов състав „Кога“ и представяне на традиционни български ястия и сувенири. 


В български фестивал имаха възможност да се включат и жителите на гр. Сано, префектура Точиги. Той беше организиран от клона на Японско-българската асоциация в града. В присъствието на над 120 официални гости – кметове, директори на местни училища и представители на японски компании, бяха представени български вина, мед и розови продукти. Елена Куцарова, преводач в българското посолство, проведе работилница по изработване на мартеници.

По време на музикалната програма, изпълнена от танцовата група „Детелина“, гостите имаха възможност да опитат българска шопска салата, информира ни българската дипломатическа мисия в Япония.

Снимки: Посолство на Република България в Япония



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Васил Терзиев

Столичният кмет: Ще има промени в такса смет

С въвеждането на регламента “Замърсителят плаща” ще настъпят промени в такса смет за софиянци, съобщи пред бТВ кметът Васил Терзиев. В момента в общината правят разчети и когато са готови, ще бъде споделена рамката, за да се подготвят хората.  “..

публикувано на 14.04.24 в 11:31

По стълбите до четиринайсетия етаж в Деня без асансьори

С изкачване на четиринайсететажния Колеж по туризъм в Бургас днес ще бъде отбелязана международната инициатива “Ден без асансьори”. Всички желаещи ще могат да изпитат физическите си сили, участвайки индивидуално или в отбор от трима души.  Целта на..

публикувано на 14.04.24 в 07:00

Природозащитници излизат на голям протест срещу законодателни промени

Коалиция “За да остане природата в България” и гражданско сдружение “Ти решаваш” с подкрепата на “Зелено движение” организират днес протест, с който настояват да бъдат оттеглени законопроектите за опазване на околната среда и за устройство на..

публикувано на 14.04.24 в 06:00