Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Летището в Балчик ще бъде площадка за революционния безпилотен самолет “Черен лебед“

Снимка: архив

Основаната от българите Свилен и Константин Рангелови компания за товарни превози с дрон ще си партнира с летището в Балчик в от подготовката за стартирането на предстоящите си търговски полети.

Летателната програма е една от стъпките в процеса по сертифициране на безпилотния самолет “Черен лебед“, като се очаква тя да започне преди края на годината, става ясно от информация на сайта на Община Балчик.

Първоначално услугата ще стартира в Малта и Италия, откъдето ще се извършват полети през Средиземно море. Малта беше първата държава издала лиценз на компанията за извършване на подобен род товарни полети. Страната, макар и откъсната от континента, съхранява своята свързаност със света най-вече с помощта на въздухоплавателни средства. В България услугата, разработена от братята Рангелови, се очаква да се предлага от 2024 година.

Още от категорията

Енергийният министър: Все още ползваме скъпия газ от Чирен

Работи се по предложение в рамките на европейска директива да бъде компенсирана високата цена на природния газ в подземното хранилище в Чирен, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов. По-думите му, скъпият газ все още се намира там. Целта на..

публикувано на 18.03.23 в 17:06

Газовата връзка България-Сърбия ще бъде пусната през октомври

Енергийният министър Росен Христов изрази увереност, че междусистемната газова връзка България-Сърбия ще бъде завършена в срок от наша страна и в рамките на бюджета. Днес той инспектира дейностите по изграждането на съоръжението с годишен капацитет 1,8..

публикувано на 18.03.23 в 15:01
Никола Стоянов

Чуждите компании ще се обръщат директно към министъра на икономиката

Представители на чуждестранния бизнес у нас вече могат да се свързват директно с министъра на икономиката Никола Стоянов и да поставят своите проблеми и въпроси, съобщиха от икономическото министерство. По инициатива на министъра е създадена..

публикувано на 18.03.23 в 14:14