Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летището в Балчик ще бъде площадка за революционния безпилотен самолет “Черен лебед“

Снимка: архив

Основаната от българите Свилен и Константин Рангелови компания за товарни превози с дрон ще си партнира с летището в Балчик в от подготовката за стартирането на предстоящите си търговски полети.

Летателната програма е една от стъпките в процеса по сертифициране на безпилотния самолет “Черен лебед“, като се очаква тя да започне преди края на годината, става ясно от информация на сайта на Община Балчик.

Първоначално услугата ще стартира в Малта и Италия, откъдето ще се извършват полети през Средиземно море. Малта беше първата държава издала лиценз на компанията за извършване на подобен род товарни полети. Страната, макар и откъсната от континента, съхранява своята свързаност със света най-вече с помощта на въздухоплавателни средства. В България услугата, разработена от братята Рангелови, се очаква да се предлага от 2024 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15