Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Летището в Балчик ще бъде площадка за революционния безпилотен самолет “Черен лебед“

Снимка: архив

Основаната от българите Свилен и Константин Рангелови компания за товарни превози с дрон ще си партнира с летището в Балчик в от подготовката за стартирането на предстоящите си търговски полети.

Летателната програма е една от стъпките в процеса по сертифициране на безпилотния самолет “Черен лебед“, като се очаква тя да започне преди края на годината, става ясно от информация на сайта на Община Балчик.

Първоначално услугата ще стартира в Малта и Италия, откъдето ще се извършват полети през Средиземно море. Малта беше първата държава издала лиценз на компанията за извършване на подобен род товарни полети. Страната, макар и откъсната от континента, съхранява своята свързаност със света най-вече с помощта на въздухоплавателни средства. В България услугата, разработена от братята Рангелови, се очаква да се предлага от 2024 година.

Още от категорията

Китайска компания с интерес към преработката на зърно в България

Плановете си за мащабна инвестиция в преработката на зърнени култури представи в Министерството на земеделието китайска компания в областта на биоферментацията. "България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности..

публикувано на 17.03.23 в 17:33

България и Израел активизират сътрудничеството в IT и комуникациите

Българският износ за Израел бележи ръст от близо 36% през 2022 г. Това стана ясно на среща в Израел между министрите на икономиката и индустрията на България и Израел Никола Стоянов и Нир Баркат. Износът от България заема около 80% от двустранния..

публикувано на 13.03.23 в 17:40
Васил Велев

Според индустриалците средният българин не е обеднял

Според статистиката българинът не е обеднял през 2022 г, заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той поясни, че при някои работещи има по-висок ръст на заплатите, а при други статистиката изобщо не..

публикувано на 12.03.23 в 12:11