Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летището в Балчик ще бъде площадка за революционния безпилотен самолет “Черен лебед“

Снимка: архив

Основаната от българите Свилен и Константин Рангелови компания за товарни превози с дрон ще си партнира с летището в Балчик в от подготовката за стартирането на предстоящите си търговски полети.

Летателната програма е една от стъпките в процеса по сертифициране на безпилотния самолет “Черен лебед“, като се очаква тя да започне преди края на годината, става ясно от информация на сайта на Община Балчик.

Първоначално услугата ще стартира в Малта и Италия, откъдето ще се извършват полети през Средиземно море. Малта беше първата държава издала лиценз на компанията за извършване на подобен род товарни полети. Страната, макар и откъсната от континента, съхранява своята свързаност със света най-вече с помощта на въздухоплавателни средства. В България услугата, разработена от братята Рангелови, се очаква да се предлага от 2024 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47