Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш очаква по-добър сезон тази година

Снимка: БГНЕС

В сравнение с миналата 2021 г. настоящата се очертава по-добра за родния туризъм, съобщи БТА. По време на форума "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско, организиран от информационната агенция, министърът на туризма Илин Димитров отбеляза, че това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. Туроператорите ни отчитат голям интерес от страна на Обединеното кралство, с над 30 % повече от миналата година, а от Румъния – с над 7 %. Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстоят срещи и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.

Илин Димитров

Министър Димитров посочи още, че очакваните субсидии за електрическа енергия ще помогнат на хотелиерите да предвидят разходите си. Има и мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация, каза още министърът. Той изрази надежда да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение. "Продължаваме политиката на предишното правителство – да развиваме и алтернативния вид туризъм – посочи още Димитров. – Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма“. В тази връзка, министърът изтъкна и ролята на позитивните послания за българския туризъм и съобщи за новите инициативи за популяризирането му в партньорството с БНР, чрез излъчване на 11 езика на аудио и видео подкаст предавания.

Целта е да се задълбочи рекламата на нашите летни и зимни курорти. Тази инициатива ще бъде финансирана от ведомството, а българският туризъм ще бъде рекламиран и в "Евронюз".

По отношение на хотелиерите, приемащи украински бежанци, министърът увери, че се прави всичко необходимо, за да няма пропуснати плащания.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30