Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищницата от Татул може да бъде разгледана от птичи поглед

2
Снимка: Дарина Григорова

Проф. Николай Овчаров показа разкритията от момчилградското село Татул, заснети с дрон, съобщи БТА. Всеки, който проявява интерес към историята и археологията по нашите земи може да разгледа отвисоко раннохристиянската църква и римския храм край легендарното светилище на Орфей. Изследванията край Татул се осъществиха под ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян.

„Те са финансирани изцяло от Община Момчилград, която желае да превърне важния обект в основен репер на своята политика за културно-исторически туризъм – посочи пред БТА проф. Овчаров. – Късметът бе с нас и природата ни подари три прекрасни седмици. И резултатите бяха изумителни.“

По думите на проф. Овчаров, по време на разкопките от есента на 2022 г. са разкрити останките на голяма християнска църква, построена през V-VI в. Тя е продължила да съществува до IX-XII в. и впечатлява с размерите си, като на дължина достига почти 18 м. Това я нарежда сред трите най-големи, открити до момента, християнски храмове в Източните Родопи. Построена е върху основите на още по-древна монументална сграда, като от нея са оцелели няколко фрагмента от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг на входа. Според проф. Овчаров, откритите там монети и керамика, датират сградата през III-IV в. и я определят като голям по-ранен храм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10