Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

Снимка: БГНЕС

На церемония в Националния исторически музей, служебният премиер Гълъб Донев отличи бележития филмов режисьор акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. В присъствието на дейци на науката и изкуството, при връчването на наградата министър-председателят отбеляза, че най-добрият урок, който е научил от акад. Стайков, е че човек не трябва никога да губи връзката с другите хора и техните проблеми. От своя страна акад. Стайков, който навърши наскоро 85 години, отбеляза, че наградата го приобщава към творци, към които изпитва дълбоко уважение и преклонение. „Само държава, която отделя внимание към духовната сфера, има бъдеще“, каза още режисьорът по време на церемонията.

Известният филмов режисьор е отличен за своя принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Той е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) и сред основоположниците на кинообразованието в България. Филмите му, сред които трилогията "Хан Аспарух" и "Време разделно", представят България на десетки международни фестивали по цял свят, а самият акад. Стайков е носител на множество награди, а също и на ордена „Академични палми“ на Франция. 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”, учредена през 2000 година, се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15