Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Фич” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг. За надеждна се смята също политическата рамка от членството на страната в ЕС и дългогодишният режим на паричен съвет.

От рейтинговата агенция вярват, че българските власти остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., но рисковете от забавяне се увеличават заради несигурност относно динамиката на инфлацията.

"Фич" оценява растежа на БВП за тази година на 3,5% при 3% в предходна прогноза. Очакванията за инфлацията са за двуцифрено число през първото тримесечие на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10