Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Фич” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг. За надеждна се смята също политическата рамка от членството на страната в ЕС и дългогодишният режим на паричен съвет.

От рейтинговата агенция вярват, че българските власти остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., но рисковете от забавяне се увеличават заради несигурност относно динамиката на инфлацията.

"Фич" оценява растежа на БВП за тази година на 3,5% при 3% в предходна прогноза. Очакванията за инфлацията са за двуцифрено число през първото тримесечие на следващата година.

БНР подкасти:

Още от категорията

Меморандум за газа подписват с Азербайджан в София 4 държави

В България днес пристига президентът на Азербайджан Илхам Алиев . Визитата е по покана на държавния глава Румен Радев. В присъствието на президентите Радев и Алиев ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на..

публикувано на 25.04.23 в 06:05

България се присъедини към Европейския алианс за батерии

България има ясно заявени амбиции да развива високотехнологични и зелени производства. Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония по подписването на декларация, с която България се присъедини към Европейския алианс за батерии. Алиансът има..

публикувано на 24.04.23 в 18:01

България се присъединява към европейския алианс за батерии

В София служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев ще участва в церемония, организирана от Българската агенция за инвестиции и Европейския алианс за батерии. На събитието ще се подпише декларация за присъединяване на България към..

публикувано на 23.04.23 в 17:12