Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В проекторезолюция на Европарламента Русия е "спонсор на тероризма"

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия е започнала операция за отвоюване на Кинбурнския полуостров на левия бряг на Днепър, потвърдиха от украинското командване и администрацията на Николаевска област, съобщи AFP. Украинското командване не дава подробности, освен че бурното море благоприятства десанта. Руските власти в окупирания Севастопол обявиха, че градът, който е главната база на Черноморския флот в Крим, е бил атакуван от украински дронове. Два от тях са свалени при опит да ударят електроцентрала в Балаклава.  

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел отхвърли спекулациите, че ЕС нарушава търговското ембарго срещу Русия и изнася санкционирани стоки през Турция. В отговор на въпрос на испанския евродепутат Антони Комин Борел каза, че е обсъдил казуса с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който със статистически данни го е убедил, че това не е така. 

Европарламентът ще гласува смекчена резолюция и според документа Русия вече не е упомената като терористична държава, а само като "спонсор на тероризма". Българските социалисти ще гласуват против, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов. От обновения вариант е отпаднало и искането на Европейската народна партия в списъка на ЕС с терористичните организации да бъде включена и партията на Владимир Путин "Единна Русия". Самият руски президент също не е упоменат в текста. От проекта е отпаднало и класифицирането като терористичен акт на взривовете в складове за боеприпаси в България, но са останали същите експлозии в Чехия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55