Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът на работна ръка от чужбина ще бъде все по-честа практика в частния сектор

Коледни бонуси за служителите ще има, но не всички ще имат парично изражение

Снимка: Pixabay

Войната в Украйна, продължаващата икономическа несигурност и инфлация у нас безспорно имат своето отражение върху доходите на хората, както и върху покупателната им способност. И докато служебното правителство плахо започва разговор със синдикати и работодатели за определяне на нов размер на минималната работна заплата, съобразен с актуалните реалности, то частният сектор е изправен пред преоценка на досегашните си политики, свързани с доходите на служителите, както и допълнителното им стимулиране с материални или нематериални бонуси.

Компании планират да зарадват своите служители с тематичен коледен подарък, но минимален процент от тях са отделили бюджет за паричен бонус, който ще е в размер на до 1/3 от трудовото възнаграждение на служителя – сочи проучване на агенция – лидер в подбора на персонал сред над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство. Надежда Василева, оперативен директор в компанията пояснява:

“Акцентът е в посока разнообразяване на коледните придобивки. Изплащането на коледен бонус остава, за сметка на една идея по-малък размер като сума, в комбинация с организиране на коледни партита, с подаряване на предметен подарък. Понякога се дава и коледен ваучер.“ 

Проучването цели да насочи вниманието към ежедневните проблеми, които срещат специалистите за подбор на персонал по отношение на ангажираността на служителите и недостига на кадри. Коледният представлява една емоционална подкрепа за служителя, целяща неговото по-голямо присъствие в офиса, на фона на наложилата се вече тенденцията за работа от вкъщи, което се отразява и на ангажираността на хората.

По думите на Василева, работодателите стават все по-изобретателни в стремежа си да запазят служителите си, а те да имат усещането, че са добре обгрижени.

“Освен бонусите за Коледа и Великден, както и тези за сватба, раждане на дете, които са традиционни, напоследък много се набляга на развитието на служителя. Във все по-честа практика се превръща организирането на обучения, тиймбилдинги и други. Все повече работодатели осъзнават, че когато показват грижа към служителите си, това води до позитивни промени и се превръща в търсен ефект.“

Ситуацията на пазара на труда е спокойна, а компаниите, които планират да намалят персонала си са около 14%, сочи проучване на Българската конфедерация по заетостта. Останалите 86 % запазват или дори увеличават броя на своите служители – посочи пред БНР специалистът в сферата на човешките ресурси Георги Първанов.

“Въпреки че никой не знае какво ни предстои, винаги промените, които настъпват на пазарите по света, идват в България с известно закъснение, от порядъка на 3 до 6 месеца. Очаква се добър зимен сезон, който ще увеличи временната заетост, а превърналият се в тенденция внос на работна ръка от трети страни, ще продължи.”

Първанов разкри и в кои сектори от икономиката ни има най-голям недостиг на кадри:

Най-търсени са хора за работа като обслужващ персонал, складови работници, по-ниски позиции в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Очаквам обаче скоро да започнем внос на иженери и кадри за средни експертни позиции. Възможно е да дойде момент, в който лекари и учители също може да бъдат чужденци.”

Що се отнася до украинските бежанци и тяхната възможност за реализация у нас, експертът е скептичен за способността ни да ги задържим:

“Въпреки огромният брой /над 300 000/ украински бежанци, минали през страната ни от началото на войната в тяхната родина, едва 6-7000 от тях са намерили своя работа в България. Причините за това е, че повечето са жени, които не владеят български или английски, а само руски и украински. Втората причина е, че те признават, че не планират да останат дългосрочно в страната ни и при първа възможност биха се върнали обратно в Украйна” – обясни Първанов.

За сметка на това, в България пристигат все повече руски бежанци, като тази тенденция има потенциал да се засили. Важно е да разберем каква ще бъде позицията на страната ни, на фона на полярните тенденции спрямо тях в други европейски страни. За едни, те са добре дошли, други обаче отказват да им издадат не само работна, но дори и туристическа виза.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15