Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме деня на св. Климент Охридски 

Снимка: БГНЕС - архив

Православната църква почита св. Климент Охридски, един от светите Седмочисленици - ученици на светите братя Кирил и Методий, който допринася за създаването на славянската азбука. Той е и първият епископ, проповядвал на старобългарски език и създател на Охридската книжовна школа.

Неслучайно и първият университет в България – Софийският, основан през 1888 година, носи неговото име. На патронния празник на най-голямото ни висше училище ще бъдат връчени удостоверенията на новоизбраните професори за последните 12 месеца, а също и отличия за научна и изследователска дейност. На специалното тържество в университета ще бъде присъдена и наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Алма Матер за 2022 г..

На името на Св. Климент Охридски е кръстена и българската полярна база на остров Ливингстън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05
Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25