Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зимните ни курорти очакват добър туристически сезон

Снимка: Facebook /Пампорово

Над 10 процента е ръстът на резервациите и записванията за зимния сезон в един от най-красивите ни зимни курорти Пампорово, съобщи БТА. Повечето от хотелите там отварят от началото на декември, като началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия – достатъчно сняг или минусови температури, които да позволят включване на съоръженията за изкуствено заснежаване.  При ранните резервации хотелиерите отчитат ръст както при британските гости, така и при българските и балканските туристи, сравнено с миналогодишния зимен сезон. Повишен интерес има и по отношение на организирани фирмени събития и новогодишни партита. В интервю за БНТ, служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че се очаква добър зимен туристически сезон, като 60 процента от туристите ще са българи. По думите на Димитров, настъпващият сезон ще е с около пет до 10 % по-добър от миналата година, заради доброто съотношение между цена и качество. На фона на поскъпващите туристически услуги в Европа, в България курортите успяха да задържат цените на картите за лифт и на услугите, посочи министърът на туризма.

Илин Димитров припомни, че в Банско ще се проведе Световната купа, която ще бъде гледана от милиони хора и е добра реклама за страната ни. В курорта там се строи частно летище за малки самолети, ще бъдат купени електромобили. Останалите два големи курорта Пампорово и Боровец са предпочитано място за почивка целогодишно, като Боровец е близо до София и много софиянци го посещават, изтъкна министърът. В тази връзка той добави, че се очаква над 60 процента от туристите да са българи, следвани от съседите ни от Гърция, Румъния, Северна Македония и Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42
Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в..

публикувано на 11.02.24 в 08:10