Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зимните ни курорти очакват добър туристически сезон

Снимка: Facebook /Пампорово

Над 10 процента е ръстът на резервациите и записванията за зимния сезон в един от най-красивите ни зимни курорти Пампорово, съобщи БТА. Повечето от хотелите там отварят от началото на декември, като началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия – достатъчно сняг или минусови температури, които да позволят включване на съоръженията за изкуствено заснежаване.  При ранните резервации хотелиерите отчитат ръст както при британските гости, така и при българските и балканските туристи, сравнено с миналогодишния зимен сезон. Повишен интерес има и по отношение на организирани фирмени събития и новогодишни партита. В интервю за БНТ, служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че се очаква добър зимен туристически сезон, като 60 процента от туристите ще са българи. По думите на Димитров, настъпващият сезон ще е с около пет до 10 % по-добър от миналата година, заради доброто съотношение между цена и качество. На фона на поскъпващите туристически услуги в Европа, в България курортите успяха да задържат цените на картите за лифт и на услугите, посочи министърът на туризма.

Илин Димитров припомни, че в Банско ще се проведе Световната купа, която ще бъде гледана от милиони хора и е добра реклама за страната ни. В курорта там се строи частно летище за малки самолети, ще бъдат купени електромобили. Останалите два големи курорта Пампорово и Боровец са предпочитано място за почивка целогодишно, като Боровец е близо до София и много софиянци го посещават, изтъкна министърът. В тази връзка той добави, че се очаква над 60 процента от туристите да са българи, следвани от съседите ни от Гърция, Румъния, Северна Македония и Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10