Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Снимка: БКИЦ – Скопие

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, българският министър на културата Велислав Минеков, българският посланик в РСМ Ангел Ангелов. Открита беше и съвместна изложба "Заедно II", включваща картини на съвременни художници от България и РСМ. "Днес сме всички заедно – представители на България и Северна Македония – за да покажем, че културата е важна за нашите две общества и е онзи сектор от двустранните отношения между нашите държави, който ни сближава", отбеляза директорът на БКИЦ – Скопие Антония Велева.
В рамките на визитата си българският министър на културата се срещна с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадинова-Стойчевска, която изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център на България в Скопие. Сред обсъжданите теми беше и тази за опазването на културното наследство. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10

Ден на отворените врати в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена

Ден на отворените врати обяви за 13 април от 10:30 до 12:30 ч. местно време Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена.  Програмата предвижда демонстрационни учебни часове, които ще дадат възможност на родителите на..

публикувано на 12.04.24 в 15:09
Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15