Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще получим средствата от първия транш по Плана за възстановяване

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България ще получи до края на годината средствата по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лева. В интервю за Нова ТВ служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов уточни, че за да ги получи, страната ни е изпълнила двадесет и две условия. Тези средства ще финансират вече започнали проекти, сред които дигитализация и модернизация на малки и средни предприятия.

Вицепремиерът добави, че второто плащане по Плана е обвързано най-много мерки – общо 66, от които 22 изискват законодателни промени, свързани с върховенството на закона. Те са подготвени от служебния министър Крум Зарков и вече са в парламента. Пеканов подчерта още, че Планът за възстановяване и устойчивост е бил завършен и договорен от редовния кабинет на Кирил Петков, където има условие България намали с 40% вредните емисии от сектор енергетика до 2026 г. Според Атанас Пеканов обаче, в настоящата ситуация, при която цените на електроенергията са високи, няма финансов смисъл въглищните централи да се закриват.

Що се отнася до присъединяването на България към еврозоната, остава датата 1 януари 2024 година. По думите на Пеканов, това е политическо решение, което не зависи от служебния кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03