Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици протестиращи в 21 български града се обявиха срещу решението за изпращане на военна помощ в Украйна 

Снимка: Дарина Григорова

Стотици граждани в цялата страна и представители на българската общност в Лондон се включиха в Общобългарския мирен поход и се подписаха в петиция за запазването на мира и неутралитета на България.

Те изразиха категорично несъгласието си с всичките 175 депутати в парламента, които взеха решението от името на българския народ. Според недоволните, изпращането на военна помощ от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, което е изключително притеснително. Те се заканиха да атакуват решението в Конституционния съд.

Протестиращите уточниха също, че България трябва да приема пострадалите, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ за нуждаещите се, но не и да се меси в конфликта. Те изтъкнаха още, че НАТО има защитна функция, а Украйна не е член на алианса. Важно е политиците да отговорят и на въпроса защо България се готви да изпраща помощ, за каквато всъщност няма нужния капацитет. 

Гражданите подчертаха още, че в Народното събрание преобладават агресивно мислещи хора и изпращането на оръжие няма да доведе до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа.  

Сред включилите се в Похода за мир и неутралитет имаше и протестиращи срещу въвеждането на еврото, които изразиха опасения, че влизайки в еврозоната страната ни ще поеме пасивите на останалите страни, наред с активите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49