Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

Снимка: Уикипедия

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол, сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много златни находки, които разкриват интересни факти около историята на живелите в района на некропола, в петото хилядолетие преди новата ера.

Според председателя на УС на сдружението Яни Янев, хората от онази епоха не са се делили на бедни и богати, а златото е било единствено знак за достойнство.  „Тези хора са създали баланс и това е златен век за човечеството“, подчертава Янев.

Идеята на сдружението е да подпомогне специалистите от музея и местната администрация в усилията им за социализация на „светилището“ в некропола.

„Целта ни е да изведем от застой това място, защото има огромен интерес към него и към начина, по който са живели хората там“, каза още Янев и припомни, че благодарение на сдружението миналата година разкопките там са били възстановени. 

Сред инициативите съпътстващи юбилея на Варненския халколитен некропол беше и провелата се този месец научна конференция, както и валидирането на пощенски марки, създаването на рекламен филм и луксозно илюстровано издание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30