Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Докато има ракети, Русия няма да спре ударите

Снимка: president.gov.ua

“Украинците трябва да се подготвят за дълга и тежка зима, белязана от руски атаки”, заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той добави, че докато има ракети, Москва няма да спре ударите по основната инфраструктура на страната му. Според Зеленски украинската армия се подготвя да отвърне на атаките по възможно най-добрия начин. Украинците обаче трябва да бъдат готови да се притекат на помощ на съграждани в беда през следващите месеци. “Заедно ще успеем да преживеем всичко”, изтъкна той.  

Междувременно милиони украинци остават без електроенергия и вода след руските удари. В столицата Киев, където наваля обилен сняг и температурите са около нулата, се налагат временни изключвания на тока за повечето жители. “Руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна представляват геноцид”, коментира пред Би Би Си украинският главен прокурор Андрий Костин. По думите му, 11 хил. украински деца са били насилствено депортирани в Русия

Русия ще спре продажбата на нефт и природен газ на страните, които поддържат планирания от Европейския съюз и Г-7 ценови таван върху руския нефт, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. От изявлението му пред руската държавна телевизия стана ясно, че позицията не е окончателна. “Засега изхождаме от заявлението на президента Путин, че с такива страни няма да търгуваме с нефт, нефтени продукти и газ. Но чуваме също така да се говори за различни цифри с твърде много нюанси, които трябва да отчетем”.  

ЕС възнамерява да въведе максимална цена на руския нефт от 5 декември т.г., за да ограничи приходите, с които Москва финансира войната срещу Украйна. Все още държавите членки не са постигнали съгласие за нивото на този таван.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10