Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 медала за българчетата от международния турнир по информатика в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Българските състезатели спечелиха 15 медала на 14-тия международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, проведен под патронажа на президента Румен Радев и с медийната подкрепа на БТА. В тазгодишното издание на турнира участваха около 400 състезатели от 17 държави в две възрастови групи - младша и старша. Присъствено се състезаваха тимовете на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия. Пет от медалите за България са златни с четири в старша възрастова група, а един – в младша.

"Това беше празник на световната ученическа информатика", подчерта Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет на турнира. "Както знаем, предишни години това състезание е печелено масово от Русия, тази година тя участва неофициално. Но България допусна да я изпреварят само двама руснаци. Разбира се, в ТОП-7 отново имаше голям брой от неофициалните участници", посочи Йовчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30