Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес празнуваме щедростта и даряваме добро

България е част от международната инициатива "Щедър вторник"

Снимка: pixabay

Ако искате да направите добро, но не знаете как и към кого да насочите помощта си, днес можете да изберете каузата, която ви е на сърце сред стотиците кампании и лични истории. Защо ли? 29 ноември е "Щедрият вторник" - ден за светлина върху каузите и даряване. Инициативата се провежда в 130 държави по света, включително и България и идва в отговор на "черния петък", когато харчовете ни често са импулсивни, а понякога и безсмислени.

"Навсякъде по света хората изпитват нуждата да отпразнуват това, че помагат, защото то е толкова важно както за получаващия, така и за даряващия. Хората се чувстват пълноценни, намират смисъл в своето забързано ежедневие да бъдат полезни за някой друг. Много хубав празник е "щедрият вторник", каза пред БНР Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause, партньор на инициативата за България.

"Честит щедър вторник на всички! Дано тази мания да правим добро ни завладее така, както вече сме подвластни на другата. Много шарени и големи са възможностите за помощ днес./…/Това е и празник на онлайн платформите за дарителство, а организациите, които днес се борят за вниманието на дарителите са много – "Искам бебе", "Живот със синдром на Даун", "Дете и пространство", "Млади, активни и креативни", "Будителките", "Книгини" – това са част от проектите, които са представени на двете дарителски платформи, партньори на деня в България – DMS и ПлатформатаБГ.“

Най-голяма подкрепа в "Щедрия вторник" миналата година е получила каузата на "Доброволците на св. Георги" – това са хора с различни професии, които раздават храна три пъти седмично на бедни и бездомни хора пред Александровска болница в София. Благодарение на дарителите те вече имат свое камионче, с което разнасят топла храна и по домовете на нуждаещи се възрастни хора.

Тази година в деня, когато празнуваме щедростта, започва и 20-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Всяка година стотици хиляди българи дават своя дан, за да може страдащите деца да имат своя шанс за лечение и бъдеще.

"Десетки са кампаниите, които ни заобикалят всеки ден. Ние призоваваме да изберете каузата, която ви е на сърце – за деца и бебета, в сферата на културата или образованието – нещо, което ще помогне да променим обкръжаващата ни среда, да почувстваме, че даваме шанс на по-ощетените от съдбата, че талантите са на почит. Всичко това ни кара да вярваме, че нашата страна, децата и възрастните живеят в по-добра среда и вървим напред", посочи Баракова.

Доброто изисква ежедневни усилия и "Щедрият вторник" е добър повод да се обвържем дългосрочно с някаква кауза. Днес е времето и да разкажем за доброто, което правим, за да увлечем и други след себе си.

"Не всички сме филантропи с милиони, но всички имаме възможности да споделим какво правим, какво кара сърцето ни да трепка и да подтикнем още няколко човека, може би десетки, или стотици, да правят нещо подобно. Така че споделянето днес няма общо с хвалбата, а е свързано само със споделянето на доброто, в което самите ние сме потопени и информацията, че има още много нужда, която един човек не би могъл да удовлетвори, както и с призива „помогнете ни заедно да правим добро". А ако не намерите вашата кауза в дарителските платформи – създайте я! Винаги има нужда от нови посланици, които да кажат моята кауза има нужда от вашето внимание."

Интервю: Лора Търколева, БНР-“Хоризонт“

Текст: Елена Каркаланова

Снимки:  pixabay

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Събуждане

Ще е топло със следобедни валежи само в планините

В четвъртък   сутринта в низините и котловините ще има намалена видимост. През деня ще е слънчево. След обяд над планините в Западна България ще има заоблачаване и локални валежи. Минималните температури ще са от 12 до 15°, в София - 12°...

публикувано на 31.05.23 в 18:55

България е сред най-добре възстановяващите се дестинации след пандемията

Премиерът Гълъб Донев се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили. Високият гост е в България по повод 68-ата Среща на Регионалната комисия "Европа" на СОТ, която се провежда в София от днес до 2 юни.  Страната..

публикувано на 31.05.23 в 17:56

Изложба на "невидимите" хора "Познати и непознати вдъхновения" в БНР

Изложбата "Познати и непознати вдъхновения IV" се открива на 31 май, сряда, от 11.00 ч. в Мраморното фоайе на БНР в навечерието на Деня на детето. Изложбата се организира за четвърта година от предаването "Познати и непознати" на програма "Христо Ботев" на..

публикувано на 31.05.23 в 07:15