Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа да екстрадира турски адвокат потърсил убежище в България

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Хасково отказа да екстрадира в Турция бившия полковник от спецслужбите в съседната държава Мустафа Гьокташ. Той е обвинен за "планиране на убийство" и "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" през 2002 г.

Според българските магистрати представените от Турция гаранции не осигуряват справедлив съдебен процес по Европейската конвенция за правата на човека. Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европарламента за проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Турция, както и че по българското законодателство е изтекла давността по повдигнатите обвинения съдът отхвърли екстрадицията. Решението подлежи на обжалване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

Столичният кмет: Ще има промени в такса смет

С въвеждането на регламента “Замърсителят плаща” ще настъпят промени в такса смет за софиянци, съобщи пред бТВ кметът Васил Терзиев. В момента в общината правят разчети и когато са готови, ще бъде споделена рамката, за да се подготвят хората.  “..

публикувано на 14.04.24 в 11:31

По стълбите до четиринайсетия етаж в Деня без асансьори

С изкачване на четиринайсететажния Колеж по туризъм в Бургас днес ще бъде отбелязана международната инициатива “Ден без асансьори”. Всички желаещи ще могат да изпитат физическите си сили, участвайки индивидуално или в отбор от трима души.  Целта на..

публикувано на 14.04.24 в 07:00

Природозащитници излизат на голям протест срещу законодателни промени

Коалиция “За да остане природата в България” и гражданско сдружение “Ти решаваш” с подкрепата на “Зелено движение” организират днес протест, с който настояват да бъдат оттеглени законопроектите за опазване на околната среда и за устройство на..

публикувано на 14.04.24 в 06:00