Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО заяви, че с войната в Украйна Русия подкопава международния ред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите в Устава на ООН. Агресията, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, се казва в изявлението на външните министри от НАТО прието на срещата в Букурещ.

НАТО ще предоставят допълнителна хуманитарна помощ за  Украйна от горива, електрогенератори и медицински материали, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг

В Букурещ държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че е превърнала Черно море във "военна зона". Той обеща да бъде засилено присъствието на НАТО от Балтийско до Черно море.

Антъни Блинкън

Ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните в Кайро консултации със САЩ по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, заяви пред радио „Коммерсантъ“ руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

Русия загуби "завинаги" Европа като най-големия свой енергиен клиент, заяви ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол по време на енергийна конференция. Агенцията очаква до март 2023 г. производството на руски нефт да се свие с 2 млн. барела на ден. ЕС спира вноса на руски петрол по море от 5-и декември и на руски нефтени продукти от 5-и февруари 2023 г. Продължава обсъждането за въвеждане на таван за цените на руския петрол, доставян по море, предаде REUTERS.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44