Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Скопие атакуват имената и работата на българските клубове

Снимка: БГНЕС

До 29 ноември българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябваше да смени своето име и подлежи на глоба до 10 000 евро. Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония заяви, че предава казуса на македонската прокуратура, защото "клубът не само възхвалява Иван Михайлов, но и не премахна спорно съдържание от социалните мрежи".

Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че те „водят до национална и етническа дискриминация, насаждат омраза и нетърпимост“. Сигналът срещу клуба е подаден от крайнолявата партия "Левица".

По друг закон до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид също трябва да сменят своите имена.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16