Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Властите в Скопие атакуват имената и работата на българските клубове

Снимка: БГНЕС

До 29 ноември българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябваше да смени своето име и подлежи на глоба до 10 000 евро. Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония заяви, че предава казуса на македонската прокуратура, защото "клубът не само възхвалява Иван Михайлов, но и не премахна спорно съдържание от социалните мрежи".

Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че те „водят до национална и етническа дискриминация, насаждат омраза и нетърпимост“. Сигналът срещу клуба е подаден от крайнолявата партия "Левица".

По друг закон до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид също трябва да сменят своите имена.


Още от категорията

Илияна Йотова е в Кипър по покана на българската общност

Българската общност и българските училища в Кипър започват от днес богата празнична програма, с която честват 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гост на част от..

публикувано на 20.05.23 в 09:22

Българите в Будапеща отбелязват Деня на българската азбука

Българите в Будапеща ще отбележат днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори на събитието са Дружеството на..

публикувано на 20.05.23 в 05:25
Младен Станев

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от..

публикувано на 20.05.23 в 05:05