Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сената на САЩ препитаха бъдещия американски посланик в София

Кенет Мъртън
Снимка: Ройтерс

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога, каза предложеният за нов посланик на САЩ в София Кенет Мъртън на изслушване пред сенатската Комисия по външни отношения. Дипломатът от кариерата Мъртън похвали България, че като член на НАТО постоянно показва своята отдаденост към алианса и отбеляза, че в момента страната е приела международна група на пакта включваща и американски военни.

"Енергийните проблеми са на предна позиция при работата с България", каза кандидатът и подчерта, че ще работи за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия, включително и срещу износа на преработени в „Лукойл Бургас“ руски петролни деривати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35
Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10