Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите в Тараклия се нуждаят от помощ

Иван Паслар
Снимка: архив

Иван Паслар, председател на район Тараклия, се обърна с молба за помощ към депутатите от парламентарната социална комисия относно българската общност в Молдова. Той обясни, че войната в Украйна е оказала отрицателно влияне върху развитието на страната и цените на стоките, газа и тока са се повишили. “Нашата молба е свързана с положението, което е сложно и тежко за хората в Тараклия”, заяви Паслар. 

От своя страна, народните представители казаха, че ще предложат на кабинета да отпусне помощ от 500 хил. лв. за сънародниците ни. Според председателя на комисията Георги Гьоков средства могат да бъдат осигурени от бюджета на външното ни министерство, а помощ за логистиката да окаже Българският червен кръст. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Фили Ладжман

Петиция събира подкрепа за българската радиопрограма в Австралия

Радио-телевизионната платформа SBS в Австралия планира спиране на излъчването на шест програми, сред които е и българската. Затова българите в страната събират петиция за запазването на програмата. Над 460 души са се подписали вече, обяви пред БТА Фили..

публикувано на 10.03.23 в 09:28
На приема по повод Трети март в Националния музей на Банат

Банатските българи са посланиците на България в Румъния

Българското малцинство в Румъния е сред признатите общности, които се ползват с широки права. В северната ни съседка тези национални малцинства имат почти гарантирано място в парламента, обещано още на 1 декември 1918 година, при присъединяването на..

публикувано на 09.03.23 в 14:50
Конският Великден в Търговище
Снимка: Facebook/Asociatia Balgarski Izvori

Българите в румънското градче Търговище имат музей и заедно отбелязват традиционните празници

"Матей войвода" – така се казва кварталът на етническите българи в румънския град Търговище. Тук живее българска общност от близо 700 души, обединена от асоциация „Заедно“ . В сградата на асоциацията е подреден и своеобразен музей на..

публикувано на 08.03.23 в 14:25