Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Заради Украйна руският външен министър не е поканен на срещата на ОССЕ

Снимка: osce.org

В полския град Лодз се срещат външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руското нахлуване в Украйна. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред Russia Today, че ОССЕ е в колапс. "ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", твърди Рябков.

Германия и нейните съюзници ще продължат да поддържат Украйна колкото е необходимо, икономически, финансово, хуманитарно и с оръжие, докато постигне победа над Руската федерация, заяви пред Берлинската среща по сигурността немският канцлер Олаф Шолц. Канцлерът изрази убеденост че Русия не може да спечели и няма да спечели, започнатата война. Нападението над Украйна промени архитектурата на сигурността в цяла Европа и Германия си е извлякла уроците от това, добави Шолц, цитиран от REUTERS.

След ожесточени боеве в Донбас, руските военни са превзели село Андреевка южно от Бахмут и са напреднали близо до Донецк, съобщи руското министерство на отбраната. Руските военни кореспонденти в интернет предават, че украинските сили все още обстрелват Андреевка.

Кръвопролитните боеве за Бахмут, които продължават от края на месец май, дори да постигнат някакъв минимален тактически успех не си струват цената, която руската армия заплаща в загуба на жива сила и техника. Руското командване не си е направило изводите от боевете за Северодонецк и Лисичанск и отново се вкара в капана на безсмислените кръвопролитни тактически боеве, констатира анализът на базирания в САЩ Институт за изследване на войната – ISW. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00