Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

14 испански черни лешояда полетяха свободни в небето над Източните Родопи

Снимка: bspb.org

Черни лешояди, докарани от Испания, вече кръстосват небето над България и се чувстват най-сетне волни в своята естествена среда. Преди дни 14 красиви екземпляра на най-голямата и тежка граблива птица на Стария континент бяха пуснати на свобода след период на адаптация. Идеята е птицата да се завърне окончателно като гнездящ вид в Източните Родопи. По проекта работят експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona) и Фондация “По-диви Родопи“.

Адаптацията на карталите /както още ги наричат/ продължила близо шест месеца в специално изградена волиера между градовете Маджарово и Ивайловград в Родопите. Преходът от живот на затворено към дивата природа обаче никак не е лесен. Той трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за пернатите. За целта пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно, като се осигурява спокойствие в района.

"Моментът, в който отворихме вратите на волиерата и първите птици прекрачиха прага й, за да се сблъскат с живота в дивата природа, беше силно емоционален и за нас",  каза за БНР Кърджали Волен Аркумарев от БДЗП, който с любов нарича карталите “младежи“.

"Младежите", както е и при хората, са доста различни по характер и тези различия ги виждаме и в поведението след освобождаването им. Някои започнаха доста бързо да свикват с дивата природа, да нощуват по дърветата на безопасни места, да правят обходи, да облитат. Докато други са по-привързани към мястото, където бяха освободени, до самата волиера. Дори няколко пъти ед