Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 испански черни лешояда полетяха свободни в небето над Източните Родопи

Снимка: bspb.org

Черни лешояди, докарани от Испания, вече кръстосват небето над България и се чувстват най-сетне волни в своята естествена среда. Преди дни 14 красиви екземпляра на най-голямата и тежка граблива птица на Стария континент бяха пуснати на свобода след период на адаптация. Идеята е птицата да се завърне окончателно като гнездящ вид в Източните Родопи. По проекта работят експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona) и Фондация “По-диви Родопи“.

Адаптацията на карталите /както още ги наричат/ продължила близо шест месеца в специално изградена волиера между градовете Маджарово и Ивайловград в Родопите. Преходът от живот на затворено към дивата природа обаче никак не е лесен. Той трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за пернатите. За целта пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно, като се осигурява спокойствие в района.

"Моментът, в който отворихме вратите на волиерата и първите птици прекрачиха прага й, за да се сблъскат с живота в дивата природа, беше силно емоционален и за нас",  каза за БНР Кърджали Волен Аркумарев от БДЗП, който с любов нарича карталите “младежи“.

"Младежите", както е и при хората, са доста различни по характер и тези различия ги виждаме и в поведението след освобождаването им. Някои започнаха доста бързо да свикват с дивата природа, да нощуват по дърветата на безопасни места, да правят обходи, да облитат. Докато други са по-привързани към мястото, където бяха освободени, до самата волиера. Дори няколко пъти една от птиците се връщаше обратно в клетката, за да нощува на кацалките, на които е свикнала. Но повечето птици се адаптират отлично до момента. А скоро след освобождаването им те имаха и първа среща с диви черни лешояди, които прелетяха от Националния парк Дадя в Гърция, където гнездят. Те посетиха новоосвободените лешоядчета и им предадоха няколко урока по полет, които бяха добре възприети от нашите “младежи“.“ - разказа Волен Аркумарев.

Вижте първите свободни стъпки на “младежите“ извън волиерата им, заснети от екип на БДЗП:

Още на втория ден карталите се срещнали и с белоглави лешояди. "Беше интересно, че първият белоглав лешояд, който кацна наблизо, веднага беше прогонен - вече имат чувство за собственост около мястото ", обясни Волен Аркумарев. Изглежда грабливите пернати доста бързо се ориентират в птичата йерархия и водят интензивен социален живот:

“Много интересни взаимоотношения имат с гарваните, които ги посещават и малко ги тормозят - дърпат им пера от опашките, проверяват колко ще им издържат нервите. Но черните лешояди много добре се справят в дивата природа и до момента нямаме проблеми и притеснения за тях."

Част от пуснатите на свобода картали са излюпени в размножителни центрове в Испания, други пък са били намерени през първата година на живота им с контузии или изтощени, след което са възстановени в рехабилитационен център, научаваме от Волен Аркумарев. И още един любопитен щрих от житието и битието на новоосвободените птици:

"Макар че са много млади - едва на една-двегодишна възраст, някои от тях вече започнаха да показват близост още по време на адаптацията. Имаме две потенциално сформиращи се двойки - мъжки и женски, които стоят близо една до друга, правят си малки подаръчета. Това са първи индикации за сформиране на двойки, но им е все още доста рано. Защото карталите започват да сформират двойки едва около четвъртата си година. Освен това е много обнадеждаващо, че бързо се научиха да нощуват не на земята, а да се качват на дървета, заради многото хищници, които бродят в района", обясни Волен Аркумарев.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Станислава Георгиева от БНР-Кърджали/

Снимки: bspb.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00