Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички ХИВ позитивни в България получават лечение

Снимка: БГНЕС

В България заразените с ХИВ са 2-3 пъти повече от официално регистрираните, каза за БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН. 

От началото на годината новорегистрираните ХИВ позитивни в България са 299. Над 1/4 от тях са чужденци, голяма част от тях са лица от Украйна. 80-90% от болните са инфектирани по сексуален път, посочва Върлева. Всички регистрирани получават антиретровирусна терапия.

Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, но процесът се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 млн. души не знаят, че са заразени с ХИВ, допълва Върлева по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05