Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ценни археологически находки от Северозапада представя музеят в Чипровци

Снимка: impact-tour.eu

Артефакти от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр., сред които рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз са изложени в Историческия музей в Чипровци. Те са подробно описани в цветния каталог към експозицията, озаглавен "Археологията в Чипровско - нови находки".


"Идеята за тази изложба се роди благодарение на две дарения на археологически предмети, постъпили през 2022 година. Разнообразният характер на находките в тези дарения подбуди едно цялостно документиране, научно изследване и представяне на тези неща", обясни археологът и главен уредник на музея Мирослав Марков пред БНР Видин.

При последните теренни обхождания в района са установени няколко нови обекта, обясни археологът, който вече планира археологически проучвания в крепостите край Чипровци.Още от категорията

Историкът Николай Иванов: Гробът на Левски повече няма да се поругава

Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра на София тържествено ще бъде поставен паметен знак плоча, изработена от търновския скулптор Иван Сираков. Очаква се той да сложи точка по въпроса с неизвестните относно вечния дом на..

публикувано на 18.02.23 в 05:15

Книга разказва за борбите на македонските българи след 1944 г.

"Борбите на македонските българи за права и независимост 68 случая от периода 1944-1994", така е озаглавена най-новата книга на доц. д-р Спас Ташев от Българската академия на науките. Изданието събира неизвестни или не толкова..

публикувано на 16.02.23 в 12:40

125 години БТА информира България и света

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция – БТА. Написан е в София на ръка, лично от първия директор Оскар Искандер, който e доктор по философия, редактор и издател. Бюлетинът включва 7 новини – за здравословното..

публикувано на 16.02.23 в 11:45