Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ценни археологически находки от Северозапада представя музеят в Чипровци

Снимка: impact-tour.eu

Артефакти от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр., сред които рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз са изложени в Историческия музей в Чипровци. Те са подробно описани в цветния каталог към експозицията, озаглавен "Археологията в Чипровско - нови находки".


"Идеята за тази изложба се роди благодарение на две дарения на археологически предмети, постъпили през 2022 година. Разнообразният характер на находките в тези дарения подбуди едно цялостно документиране, научно изследване и представяне на тези неща", обясни археологът и главен уредник на музея Мирослав Марков пред БНР Видин.

При последните теренни обхождания в района са установени няколко нови обекта, обясни археологът, който вече планира археологически проучвания в крепостите край Чипровци.Още от категорията

До катедралата

Гонят духовенството от Киево-Печорската Лавра

Властите в Украйна наредиха снощи на Украинската православна църква, свързана исторически с Русия, да напусне до края на месеца манастирския комплекс Киево-Печорска Лавра . Светата обител, известна още като руският Йерусалим, е основана през ХI век,..

публикувано на 11.03.23 в 12:03

София е домакин на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ до 19 април

В   сградата на Регионалния исторически музей (на пл. „Бански“ 1) е подредена любопитна експозиция на тема „Еврейската улица – реконструкция“ , която предава ежедневието на евреите в българските градове в периода след Освобождението на България (1878..

публикувано на 11.03.23 в 10:10

От Светия синод заявиха, че вцърковените хора са спасили българските евреи

Българският патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква отправиха послание за 80-годишнината от спасяването на българските евреи. „Ролята на Българската православна църква в това дело никога не е била забравяна и всякога е била..

публикувано на 10.03.23 в 11:14