Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Снимка: ludomlado.com

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана денс" (Ню Йорк) и "БГ фолк клуб Верея" (Чикаго), както и любители на магията на българския фолклор от Канада.

Танцов ансамбъл „Лудо Младо“ е основан в столицата на щата Масачузетс през 2002 година от хореографа и ръководител на трупата до днес Петър Петров. Самият той танцува от седемгодишен и има успешна кариера като професионален танцьор в българския държавен ансамбъл "Родопа". Емигрира в САЩ през 1993 година с идеята да превърне българската народна музика и танци в разпознаваеми за чужденците. Година по-късно Петър Петров става хореограф и танцьор на ансамбъл „Балкански игри“-Чикаго “Balkanski Igre” и заедно с тях представя България по време на откриването на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.. Следват множество участия на фестивали и конкурси из Съединените щати до момента, в който решава да основе „Лудо младо“. През 2004 година към него се присъединява Мариета Мирчева, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София. 

И до днес мисията на „Лудо Младо“ е да съхрани и популяризира богатите танцови традиции на българския народ и да ги направи достъпни за широката публика. А на постигнатото до момента майсторство ще се наслади публиката тази събота в Regent Theatre в Арлингтън, Масачузетс, САЩ.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: ludomlado.com
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Конският Великден в Търговище
Снимка: Facebook/Asociatia Balgarski Izvori

Българите в румънското градче Търговище имат музей и заедно отбелязват традиционните празници

"Матей войвода" – така се казва кварталът на етническите българи в румънския град Търговище. Тук живее българска общност от близо 700 души, обединена от асоциация „Заедно“ . В сградата на асоциацията е подреден и своеобразен музей на..

публикувано на 08.03.23 в 14:25

На фестивал за детски видеоклип отличиха ученици от Босилеград

Босилеградски ученици спечелиха втора награда за камера и творчески подход на осмия фестивал на детския видеоклип KIDIKEM, който се проведе в Белград, съобщиха от сдружение "Глас". Отличените са от училището по анимация "Маниме", с ръководител Любиша..

публикувано на 08.03.23 в 13:57

Да предадеш богатството на майчиния език

Днес отбелязваме Международния ден на жената, като всеобщо признание за икономическите, политическите и обществените постижения на дамите. И въпреки, че живеем в еманципиран свят, в който равноправието между половете не е въпрос, а условие и демократична..

публикувано на 08.03.23 в 09:05