Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Снимка: ludomlado.com

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана денс" (Ню Йорк) и "БГ фолк клуб Верея" (Чикаго), както и любители на магията на българския фолклор от Канада.

Танцов ансамбъл „Лудо Младо“ е основан в столицата на щата Масачузетс през 2002 година от хореографа и ръководител на трупата до днес Петър Петров. Самият той танцува от седемгодишен и има успешна кариера като професионален танцьор в българския държавен ансамбъл "Родопа". Емигрира в САЩ през 1993 година с идеята да превърне българската народна музика и танци в разпознаваеми за чужденците. Година по-късно Петър Петров става хореограф и танцьор на ансамбъл „Балкански игри“-Чикаго “Balkanski Igre” и заедно с тях представя България по време на откриването на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.. Следват множество участия на фестивали и конкурси из Съединените щати до момента, в който решава да основе „Лудо младо“. През 2004 година към него се присъединява Мариета Мирчева, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София. 

И до днес мисията на „Лудо Младо“ е да съхрани и популяризира богатите танцови традиции на българския народ и да ги направи достъпни за широката публика. А на постигнатото до момента майсторство ще се наслади публиката тази събота в Regent Theatre в Арлингтън, Масачузетс, САЩ.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: ludomlado.com
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Качиха в интернет сборник със стари български изрази от Тараклия

Книгата с поговорки "Стари думи от град Тараклия" може да се чете вече и в електронен формат, съобщи авторката Мария Сухинина. Тя събира фолклора на тараклийци над 22 години и през миналото лято издава книгата. "Събирах материали просто..

публикувано на 15.03.23 в 12:29

Българската общност преговаря за запазване на своя радиочас в Австралия

Българската общност в Австралия продължава да търси начини българският радио час по SBS да бъде запазен, въпреки решението за спиране от май. По този повод се проведе онлайн дискусия между мениджъри в медията и българи от 5 австралийски щата...

публикувано на 15.03.23 в 12:24
Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март

Даниела Михайлович: Бях задържана, защото някой не иска да се знае за проблемите в Босилеград

Първото посещение на сръбския държавен глава Александър Вучич в Босилеград и региона от 97 години насам, с което той постави началото на амбициозна програма за решаването на проблемите в страната, се превърна в повод за арест на двама граждани..

публикувано на 15.03.23 в 10:58