Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Снимка: ludomlado.com

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана денс" (Ню Йорк) и "БГ фолк клуб Верея" (Чикаго), както и любители на магията на българския фолклор от Канада.

Танцов ансамбъл „Лудо Младо“ е основан в столицата на щата Масачузетс през 2002 година от хореографа и ръководител на трупата до днес Петър Петров. Самият той танцува от седемгодишен и има успешна кариера като професионален танцьор в българския държавен ансамбъл "Родопа". Емигрира в САЩ през 1993 година с идеята да превърне българската народна музика и танци в разпознаваеми за чужденците. Година по-късно Петър Петров става хореограф и танцьор на ансамбъл „Балкански игри“-Чикаго “Balkanski Igre” и заедно с тях представя България по време на откриването на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.. Следват множество участия на фестивали и конкурси из Съединените щати до момента, в който решава да основе „Лудо младо“. През 2004 година към него се присъединява Мариета Мирчева, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София. 

И до днес мисията на „Лудо Младо“ е да съхрани и популяризира богатите танцови традиции на българския народ и да ги направи достъпни за широката публика. А на постигнатото до момента майсторство ще се наслади публиката тази събота в Regent Theatre в Арлингтън, Масачузетс, САЩ.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: ludomlado.com
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10