Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историята на чешките коледни играчки от стъкло оживява в София и Пловдив

Снимка: Чешки център София

Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София на 6 декември. Експозицията е озаглавена "Дизайнът на Коледа?!" и разказва своеобразна приказка за историята на коледното украшение, представяйки селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. По проекта работят Адела Помоти (куратор) и графичният дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец.


Два дни по късно, на 8.12, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието "Christmas treasure" и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла. В тях е вложена специфична технология за производство, прилагана само в Чешката република. Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Града под тепетата, Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общинския институт "Старинен Пловдив".


И двете събития се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. 

Снимки: Чешки културен център София

Още от категорията

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, проф. Самуил Рафетов и участници в дискусията

В Чикаго проведоха лектория и дискусия за спасяването на българските евреи

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков и професор Самуил Рефетов бяха гост-лектори на дискусията “Светлина сред мрака” по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Срещата беше..

публикувано на 12.02.23 в 10:00

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство.  Според изследователи, короната е..

публикувано на 05.02.23 в 10:15

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници,..

публикувано на 01.02.23 в 05:35